Double Exposure tutorial

Voor de verjaardag van mijn man, heb ik Double Exposure portretten gemaakt van onze dochters. De term ‘double exposure’ stamt nog uit de analoge fotografie. Door het fotorolletje twee keer te belichten, mengde je twee onderwerpen en kreeg je een artistieke foto. Het was afwachten hoe het effect eruit kwam te zien, maar nu in Photoshop kun je heel veel verschillende combinaties maken.

Dit zijn de uiteindelijke portretten geworden en hier onder leg ik uit hoe ik dat gedaan heb. Ik heb gebruik gemaakt van Photoshop CC 2018 (Engelse versie) en de Nik plugin Silver FX Pro 2 voor de zwart-wit omzetting van de portret foto.

2017-11-08_17.52.51-tara-uitsnede-zwart-wit-double-exposure_resize 2017-11-18_14.38.46-brenda-uitsnede-zwart-wit-double-exposure_resize

Open je (bewerkte) foto in Photoshop en dupliceer de laag. Dit kan door Layer (Laag) -> Duplicate Layer (Dupliceer Laag) of nog makkelijker gebruik de toets combinatie Ctrl + J

double-exposure-tutorial-01_resize

Zet de nieuwe laag op naar een Smart Object (Slimme Laag).

double-exposure-tutorial-02_resize

Doordat je een Smart Object van de laag hebben gemaakt, kunnen je de filter die je eventueel gebruikt voor de zwart-wit omzetting later nog aanpassen. Ik heb gekozen voor het Nik Sliver FX Pro filter voor de zwart-wit omzetting.

double-exposure-tutorial-03_resizeJe kan je zwart-wit omzetting doen zoals je zelf mooi vindt. Ik heb gekozen voor een wat contrast rijke omzetting.

double-exposure-tutorial-04_resizeOpen een foto met grillige bomen of takken met veel contrast. Ik heb een foto die ik vorig jaar van een uitzonderlijke zonsondergang bij ons in de tuin gebruikt.
Selecteer de Move tool en sleep de foto naar de portret foto en blijf je muis ingedrukt houden tot dat je muis boven het portret zweeft. Je kunt ook alles selecteren (Ctrl + A), kopiëren (Ctrl + C) en de gekopiëerde laag plakken (Ctrl + V) boven de zwart-wit laag van het portret.

double-exposure-tutorial-05_resizeZet de Blending mode (Overvloei modus) op Screen. Kijk ook eens wat andere Blending modussen doen.

double-exposure-tutorial-08_resizeKlik op de bomen laag en klik op Ctrl + T (Vrije Transformatie) om je foto van de bomen te schalen, roteren, verplaatsen, spiegelen etc. totdat je tevreden bent met het resultaat. Als je in de Vrije Transformatie modus bent kun je met je rechter muis klikken op de foto en dan komt er nog een context menu naar voren.

double-exposure-tutorial-09_resizeVoeg een Laag Masker toe aan de bomen laag.

double-exposure-tutorial-10_resizeKlik op het laagmasker, selecteer een zachte penseel, de kleur op zwart en de Flow op ongeveer 15.

double-exposure-tutorial-11_resizeKlik op het masker en maak je penseel zo groot/klein dat je de ogen, lippen en onderkant van de neus kunt “zwart verven” op het masker. Doordat de flow laag staat, kun je door meerdere keren over de ogen, neus rand en lippen te verven deze meer naar voren halen.

double-exposure-tutorial-12_resizeNu voeg je een nieuwe Curves Adjustment Layer (Curven Aanpassingslaag) boven de bomen laag.

double-exposure-tutorial-13_resizeVerhoog het contrast door onder links iets naar beneden te trekken en zorg ervoor dat je de aanpassingslaag toepast op de onderliggende laag door een Clipping mask.

double-exposure-tutorial-14_resizeIn eerste instantie wilde ik de bomenlaag ook nog omzetten naar zwart-wit, maar de kleuren van de zonsondergang waren zo mooi dat ik het zo gelaten heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *