Bloemen foto’s bewerken

De zon is weer volop aan het schijnen en de voorjaarsbloemen bloeien overal. Voor mij een tijd waarnaar ik heb uitgekeken. Nu kan ik weer bloemen in de natuur fotograferen.

Het mooiste is als de bloemen van alle kanten een mooie achtergrond heeft, maar in de natuur is dat helaas niet altijd het geval. Daarom bekijk ik een bloem van verschillende kanten en kijk welke compositie de bloem het best tot zijn recht laat komen.

Als dat niet lukt, dan probeer ik in Lightroom de foto te verbeteren. Mijn foto’s fotografeer ik in RAW formaat. Een RAW-bestand bevat de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) gegevens zoals die van de beeldsensor zijn uitgelezen. In Lightroom kan ik de foto’s bewerken zonder verlies van gegevens.

Is de foto nog niet helemaal naar mijn smaak, dan ga ik de foto bewerken in Photoshop. Dan worden de gegevens omgezet in pixels. Nu kan ik een storende achtergrond vervagen, een vervelend blaadje verwijderen, een bloem of steel is verbuigen etc. Wat ook kan is de bloem selecteren en er een nieuwe achtergrond achter maken.

Als ik een nieuwe achtergrond wil maken, kijk ik of ik van de originele achtergrond wat kan maken. Soms is alleen vervagen al genoeg en soms schilder ik de bestaande achtergrond over met verschillende soorten penselen.

Hieronder zie je 4 foto’s in verschillende fases.

De eerste foto is zoals die door de sensor is gemaakt en nog geen enkele bewerking is gedaan.
2020-05-08_14.11.52_resize-00


Bij deze foto heb ik wat basis aanpassingen gemaakt in Lightroom
2020-05-08_14.11.52_resize-01


In lightroom heb ik de grijze gedeeltes in de achtergrond groen gemaakt en iets donkerder gemaakt zodat ze niet te veel de aandacht wegnemen van de bloem.
2020-05-08_14.11.52_resize-03


De achtergrond stoorde me toch nog iets te veel, dus heb ik de foto bewerkt in Photoshop met onderstaand resultaat.
2020-05-08_14.11.52_resize-04


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *